20-1-2021

Werken tijdens de lockdown

Het is alweer bijna één jaar geleden dat het coronavirus uitbrak in Nederland. Scholen en kinderopvang moesten dicht, sportscholen moesten sluiten en de amateursport werd stilgelegd. Het leek op voorhand een periode waarin we veel stil zouden zitten en weinig zouden bewegen. Toch vond het BeweegBuro samen met haar medewerkers creatieve oplossingen om de doelgroep in beweging te houden!

Kim Heerkens, buurtsportcoach en vakdocent bewegingsonderwijs in Waalwijk en Dongen, verzorgt gymlessen op het primair onderwijs, zwemles voor kinderen en bewegingslessen voor senioren. Ze doet haar werk met veel plezier, maar de coronacrisis heeft erg veel invloed op haar werk: “De sluiting van scholen heeft ervoor gezorgd dat we geen gymlessen meer kunnen geven. Ook het zwembad in Waalwijk moest zijn deuren sluiten en er zullen dus groepen een nieuwe start moeten maken of opnieuw worden opgebouwd. Doordat senioren geen lessen meer krijgen zijn zij minder in beweging. Voor deze doelgroep is bewegen extra belangrijk en ook de sociale contacten die zij missen kunnen zorgen voor eenzaamheid. Doordat de zwemlessen van kinderen tijdelijk niet door gaan, krijgen leerlingen een terugslag in de vaardigheden en dus is er een afname in het aantal zwemveilige leerlingen.

Er is, kortom, sprake van een onwenselijke situatie voor alle doelgroepen. Daarom is het zo belangrijk om voldoende beweging te blijven stimuleren en faciliteren. Ook tijdens de lockdown. Bewegen is gezond, zorgt voor sociale contacten en is in deze tijd ook een welkome afwisseling na en tijdens het thuiswerken en thuisonderwijs. Ook voor senioren is het belangrijk dat ze in beweging blijven. Het draagt bij aan de lichamelijke en geestelijke conditie. Ook Siem van Esch, sportcoach in Hilvarenbeek, ziet het belang van bewegen tijdens de coronacrisis in: “Als je aan het bewegen bent, werk je aan je conditie en gezondheid. Een goede conditie is belangrijk voor je afweersysteem en kan ook bijdragen aan een voorspoedig herstel. Dat zijn aspecten die ook nu in verband met het coronavirus belangrijk zijn.”

Daarom werden er met het belang van bewegen in het achterhoofd een aantal dingen bedacht om mensen ook thuis en op afstand in beweging te houden. Zo schreven de docenten BeweegBoekjes voor kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8 en senioren. Hier staan laagdrempelige oefeningen en spelletjes in die kinderen alleen of samen met gezinsleden kunnen doen. Daarnaast worden de kinderen en senioren door middel van beweegvideo’s en challenges op onze social media uitgedaagd om sportoefeningen uit te voeren. Het ontstaan van deze challenges kan volgens Siem een positieve invloed hebben op de toekomst van de gymles: “Ik denk dat de beweegchallenges net als de mediakaarten tijdens de les zelf een goede toevoeging zouden zijn op de gymles. Een relatief makkelijk spel kan je goed uitleggen in een filmpje, zo krijgen kinderen meer autonomie en kunnen ze meer zelfstandig bewegen. Daardoor houd ik tijd over om tips te geven aan leerlingen die dat nodig hebben.”

“Super fijn dat ik nog lekker kan doen wat ik het liefste doe, kinderen met veel plezier laten bewegen en actief met hen bezig zijn.”

Niet alle kinderen kunnen thuis blijven tijdens de coronacrisis en daarom brengen wij niet alleen thuis, maar ook op de noodopvang kinderen in beweging. Tijdens de noodopvang worden kinderen geholpen met hun schoolwerk en wordt gezondheid gestimuleerd door het buitenspelen en het eten van fruit. “De gemeente Dongen heeft een gymzaal opengesteld. Daar ga ik steeds met groepjes ingedeeld op leeftijd naar toe voor een welkome afwisseling en beweging tijdens de schooldag. Super fijn dat ik nog lekker kan doen wat ik het liefste doe, kinderen met veel plezier laten bewegen en actief met hen bezig zijn”, aldus Kim Heerkens. Voorlopig kunnen de gymlessen nog niet doorgaan. Blijf daarom tot die tijd samen met ons in beweging, want wij zijn dé partner in beweegplezier!